Direkt:

Content:

FAQ

Is het Smeltvuur een kaars?

Het Smeltvuur is een technisch product. Leest u a.u.b. voor het eerste gebruik de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. U vindt daarin tips voor het gebruik, onderhoud en hulp bij problemen.

Waar kan ik het Smeltvuur gebruiken?

Het Smeltvuur Outdoor is voor gebruik buitenshuis gemaakt. Het vuur is windbestendig en krachtig, met een levendige bewegende vlam. Door de grote vlam ontstaat echter ook roetontwikkeling. Daarom adviseren we dit model uitsluitend buiten of in grote, goed beluchtte ruimtes te gebruiken.

Het Smeltvuur Indoor is voor gebruik binnenshuis gemaakt. De vlam brand veilig en schoon. In tegenstelling tot het Outdoor model is het Smeltvuur Indoor niet windbestendig en kan buitenshuis het beste in de luwte worden gebruikt.

Wat moet ik doen, als het Smeltvuur eens helemaal leeg is gebrand?

Wanneer eens alle was opgebrand is, moet de lont met vloeibare was (of lampolie) worden overgoten en zo worden gereactiveerd. Tevens moet de smeltkroes met was worden gevuld.
Om de lont te activeren adviseren we meerdere theelichtjes aan te steken en de vloeibare was over de lont te gieten.

Hoe veel was moet in het Smeltvuur ?

Wanneer er teveel was in de smeltkroes is, kan dat problemen geven. De vloeibare was verstikt dan de vlam. Daarom mag slechts was tot ca. 2 cm (Outdoor) of ca. 1 cm (Indoor) onder de lont (zoals bij de eerste vulling) gevuld worden.

Wanneer u per ongeluk teveel was heeft bijgevuld, kunt u het Smeltvuur in de bakoven verwarmen (voorzichtig, maximaal op 100°C!) en vervolgens de overvloedige was eruit scheppen.
Als er te weinig was in de smeltkroes is, functioneert de smeltkringloop niet en verbrandt alle was uit de lont, zonder dat deze nieuwe was heeft kunnen opzuigen.

Het Smeltvuur moet dan met vloeibare was worden gereactiveerd (zie gebruiksaanwijzing) en de smeltkroes met voldoende was worden gevuld (het beste met klein gesneden stukken was of pastilles, omdat die sneller smelten).

Hoe lang moet het Smeltvuur minimaal branden?

In het begin verbrand alleen de was in de lont, totdat de was om de brander is gesmolten en kan worden opgezogen. Om te zorgen dat het Smeltvuur goed functioneert, raden we een minimale brandtijd van ongeveer 30 minuten aan. Anders kan de smeltkringloop worden onderbroken en moet de lont met een beetje vloeibare was (of een scheutje lampolie) worden gereactiveerd.

Kunnen alle soorten (en kleuren) was worden gerecycled?

Hoe donkerder de kaarsenwas, des te meer kleurstoffen zijn in de was aanwezig. Deze kleurstoffen worden door de lont mee aangezogen en zorgen bij de verbranding voor (meer) roetvorming. Bovendien kan de lont door de kleurstoffen verstoppen en daardoor onbruikbaar worden. In dat geval moet de lont worden vervangen.

Om een optimale werking van het Smeltvuur te hebben, raden wij aan zo weinig mogelijk gekleurde was als brandstof te gebruiken. Wanneer u veel gekleurde was heeft, dient u deze bij het bijvullen half om half met witte was (= zuivere was) te mengen.

Sommige kaarsen hebben een hoger smeltpunt (bijv. “druppelvrije” kaarsen of altaarkaarsen). Deze was verstoort de werking van het Smeltvuur. Mengt u daarom ook deze kaarsenwas altijd minstens half om half met normale (witte) kaarsen of onze waspastilles.

Bijenwas verbrandt met veel roetontwikkeling. Daardoor moet u de lont vaak schoonkrabben, zodat de smeltkringloop in stand wordt gehouden. Daarom adviseren wij geen bijenwas te recyclen.

Moeten de lonten uit de oude kaarsen worden verwijdeerd?

In het Smeltvuur kunnen wasresten en kaarsstompen worden gedaan. De oude lonten hoeven niet te worden verwijderd, omdat ze na het smelten naar de bodem van de smeltkroes zinken en daar niet kunnen ontbranden. Van tijd tot tijd kunt u dan de oude lonten uit de vloeibare was verwijderen, zodat de wastoevoer naar de brander niet wordt belemmerd.

Wat kan ik doen bij problemen met het aansteken of bij het branden?

Door invloeden van buitenaf (bijv. vochtigheid) of verontreinigde was kunnen problemen bij het aansteken of bij het branden optreden.

Hiervoor is een simpele universele oplossing: Het Smeltvuur bij 100°C in de bakoven zetten, totdat alle was vloeibaar is. Daardoor kunnen vochtigheid en lucht ontwijken. Het Smeltvuur voorzichtig uit de oven nemen, en met een lepel vloeibare was over de glasvezellont scheppen, totdat deze met was is doordrenkt. Na het afkoelen is het Smeltvuur weer klaar voor gebruik.

Indien nodig kunt u vooraf roet van de lont verwijderen (zie gebruiksaanwijzing of Eerste Hulp Smeltvuur). Controleer a.u.b. gelijk of er genoeg was in het Smeltvuur aanwezig is. Zo kunt u bij het smelten in de oven eventueel gelijk extra was toevoegen.

Problemen met het aansteken kunnen met vloeibare was (bijvoorbeeld van een theelichtje) gemakkelijk worden verholpen. Als starthulp kunt u ook een scheutje lampolie op de lont gieten. Na het aansteken ontwikkelt zich dan snel een vlam en komt de smeltkringloop op gang.

Hoe wordt de vlam gedooft?

Bij het Smeltvuur Outdoor is de vlam zo sterk, dat deze nauwelijks kan worden uitgeblazen. Deze is windbestendig, ook bij sterke wind. Om te doven dient u de vlam te verstikken, door een onbrandbaar voorwerp op de brander te leggen.. Speciaal daarvoor bieden we een passend deksel aan. Het deksel beschermt uw Smeltvuur Outdoor tegelijk voor vuil en weersinvloeden.

Bij het Smeltvuur Indoor kan de vlam worden uitgeblazen, u dient er alleen op te letten, dat u geen vloeibare was wegblaast. Met het bijpassende deksel kunt u de vlam op een veilige manier doven, en voorkomt u tegelijk de bekende geur van het nagloeien van de lont.

Waar moet ik in de winter op letten?

Bij zeer lage temperaturen (onder 0°C) kan de smeltwerking en daarmee de werking van het Smeltvuur minder zijn. Om dat te voorkomen hebben we een speciale winterkap ontwikkeld.
Zonder deze kap kan het Smeltvuur na korte tijd uitgaan, omdat de smeltkringloop niet op gang komt. In dat geval moet de lont worden gereactiveerd (zie gebruiksaanwijzing).

Het Smeltvuur is van duurzaam vorstbestendig keramiek gemaakt. Wanneer echter water in het Smeltvuur dringt, kan het Smeltvuur door uitzetting van het bevriezende water onherstelbaar beschadigd raken. Daarom moet het Smeltvuur in de winter en bij (nacht)vorst altijd afgedekt zijn.

Let op: De winterkap is geen deksel. Gebruik de winterkap wanneer het Smeltvuur brandt en het deksel wanneer u het Smeltvuur niet in gebruik heeft, zodat het Smeltvuur goed is afgedekt en beschermd. Het deksel kunt u gewoon bovenop de winterkap leggen, deze hoeft niet te worden verwijderd.

Moet de lont worden vervangen?

De door ons gebruikte glasvezellont is een duurzame lont, die ook bij langdurig gebruik niet verbrandt. Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte was kan de lont door roetvorming verstoppen. Dan plakken de afzonderlijke vezels van de lont aan elkaar, waardoor deze niet meer zo goed brandt. Meestal kan het roet gemakkelijk worden verwijderd, zoals in de gebruiksaanwijzing wordt beschreven en wordt voorgedaan in onze Eerste Hulp-instructievideo. Wanneer het onverhoopt toch noodzakelijk is de lont te vervangen, kunnen bij ons vervangende lonten worden besteld.


denk-logo-footer

© 2020 DENK

Keramische Werkstätten e.K.

* ALLE PRIJZEN INCL. BTW, EXCL. VERZENDKOSTEN