Direkt:

Content:

Banner Smeltvuur Indoor

Tips voor het Smeltvuur Indoor

Goed onderhoud – lang plezier. Onze 10 tips – Wat doe ik als …

Tip 1 … de lont moeilijk te ontsteken is of slecht brandt?

Als universeel hulpmiddel geldt: een beetje vloeibare was (bijv. van een theelichtje) of een beetje lampolie op de lont gieten. Kijkt u ook even of de lont misschien beroet is. Dat ziet u het beste in koude toestand. De lont is dan erg hard en vast en de afzonderlijke lontvezels plakken door het roet aan elkaar – zie tip 2.

Tip 2 … het Smeltvuur slecht brandt of de vlam te klein is?

Op de lont bevindt zich roetaanslag. Dat kan voorkomen na veel branduren, door minderwaardige of te veel gekleurde was. Met een spits voorwerp (vork, mes of dergelijke) kan de roetaanslag van de lont gekrabd worden. Daarbij laten de door het roet aan elkaar geplakte vezels weer los. Dit gaat het beste als de lont warm is. Na de behandeling moeten de vezels van de lont weer schoon en los zijn. Let er wel even op dat u daarbij de lont niet abusievelijk helemaal omhoog trekt. Hij moet aan de voet van de brander blijven, zodat hij was kan opzuigen voor de verbranding. Nadat u het roet verwijderd hebt, giet u een beetje vloeibare was, bijvoorbeeld een theelichtje vol, of een beetje lampolie over de lont. Zo wordt de lont weer geactiveerd en kan het Smeltvuur Indoor weer in gebruik worden genomen. Daarmee is de smeltkringloop weer intact. Het kan zijn dat u tevens de lont opnieuw moet instellen, hoe dat gaat vindt u in de gebruiksaanwijzing.

Tip 3 … zich te veel vloeibare was in de smeltkroes bevindt?

De vloeibare was verstikt de vlam. Zorg ervoor dat de vloeibare was niet hoger dan 1 cm onder de lont staat – zoals bij de eerste vulling. Als u onverhoopt een te veel was in de smeltkroes heeft gevuld, schept u de overtollige was eruit. U kunt het later weer toevoegen. Om gestolde was uit de smeltkroes te verwijderen, zet u hem in een bakoven om de was vloeibaar te maken. Wees voorzichtig! Stel de oven in op maximaal 100°C!

Tip 4 … zich te weinig was in de smeltkroes bevindt?

Bij te weinig was komt de smeltkringloop niet op gang. De glasvezellont is leeggebrand zonder dat hij vloeibare was heeft kunnen opzuigen. Daarmee is de smeltkringloop onderbroken. De glasvezellont moet met vloeibare was en evt. lampolie worden overgoten. Tevens moet voldoende was in de smeltkroes worden gevuld. Klein gesneden stukjes was smelten uiteraard sneller dan grote brokken.

Tip 5 … het Smeltvuur zich niet laat aansteken?

Door bijzondere omstandigheden kan het voorkomen dat na branden en doven van het Smeltvuur geen was meer op de lont achterblijft. Reactiveer de lont met vloeibare was of een scheutje lampolie en steek hem opnieuw aan.

Tip 6 … het Smeltvuur na korte tijd dooft?

Het kan gebeuren dat lucht of vocht in de lont dringt. Bij het volgende gebruik dooft de vlam dan omdat de brandkringloop onderbroken wordt. Verhit het Smeltvuur Indoor dan in de bakoven totdat de was helemaal vloeibaar is geworden. Voorzichtig, maximaal 100°C! Zo kunnen lucht en water ontwijken. Giet nu een beetje vloeibare was of lampolie op de lont. Het Smeltvuur Indoor is nu weer geactiveerd.

Tip 7 … de was niet overal gelijkmatig smelt?

Sommige kaarsen hebben een hogere smelttemperatuur, bijvoorbeeld altaarkaarsen en “druppelvrije” kaarsen. U kunt dit gemakkelijk oplossen door half om half te mengen met gangbare kaarsen of onze waspastilles te gebruiken. Het kan ook zijn dat het Smeltvuur Indoor op een zeer tochtige plaats staat. Voortdurend koude tocht kan ertoe leiden dat de was in het Smeltvuur Indoor niet gelijkmatig smelt. Het kan ook zijn dat de lont moet worden bijgesteld (zie gebruiksaanwijzing).

Tip 8 … ik bijenwas wil gebruiken?

Bij het verbranden van bijenwas ontstaat veel roet, dat op de lont neerslaat. U moet de lont dan ook vaak schoonkrabben, zodat de kringloop in stand wordt gehouden. Wij adviseren, geen bijenwas te recyclen.

Tip 9 … de vlam buiten bij felle kou dooft?

Het Smeltvuur Indoor werd in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik binnenshuis. Bij temperaturen onder 0°C kan het niet buitenshuis gebruikt worden, omdat de smeltkringloop dan niet op gang kan komen.

Tip 10 … tip 1 t/m 9 niet verder helpen?

Dat komt zeer zelden voor, maar als dat het geval is, moet de glasvezellont vervangen worden. De glasvezellont in het Smeltvuur is een duurzame lont en verbrandt niet. De ervaring heeft echter geleerd dat al naargelang de kwaliteit van de gerecyclede was meer of minder sterke roetaanslag op de lont ontstaat. Daardoor kunnen de vezels van de lont aan elkaar gaan plakken, waardoor het brandgedrag verslechtert. Het roet kan worden verwijderd zoals bij tip 2 beschreven staat. Als dat niet helpt of heeft geholpen, is het wellicht noodzakelijk de lont te vervangen. U kunt bij ons een vervangende lont bestellen.

Ga als volgt te werk: verhit het Smeltvuur in de bakoven (wees voorzichtig – niet meer dan 100°C instellen!), neem het uit de bakoven als de was vloeibaar is geworden. U kunt de oude lont nu eenvoudig uit de aluminiumbrander trekken en de nieuwe lont aanbrengen. Dat is heel gemakkelijk. U hoeft er alleen maar op te letten dat de lont zodanig in de aluminiumbrander wordt geschoven dat hij op de onderkant daarvan aansluit. Daarna stelt u de lont in, zoals in de gebruiksaanwijzing staat beschreven. Giet vervolgens nog vloeibare was of lampolie op de lont totdat hij helemaal doordrenkt is. Uw Smeltvuur is nu weer als nieuw. Wij wensen u nog heel veel smeltvuurplezier.

Tot slot nog een tip voor mensen die van orde en netheid houden. De gestolde was met aluminiumbrander en lont kan gemakkelijk van de keramische smeltkroes losgemaakt worden. U kunt de lege smeltkroes dan met een reinigingsmelk roetvrij maken en hem vervolgens in de vaatwasmachine reinigen. Daarna plaatst u de was met de brander er weer in terug. De smeltkroes is weer als nieuw.

We doen het u graag voor, bekijk daarvoor onze Eerste Hulp-instructievideo van het Smeltvuur Indoor.


denk-logo-footer

© 2019 DENK

Keramische Werkstätten e.K.

* ALLE PRIJZEN INCL. BTW, EXCL. VERZENDKOSTEN